Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 rychlých a praktických triků, které vám pomohou ušetřit za vytápění

Víte, že nejdražší položkou na vyúčtování je vždy vytápění? Zvlášť v dnešní době, kdy elektřina a plyn meziročně zdražily o více než 50 %. Naštěstí existují jednoduché triky, které přinesou snížení nákladů na topení. Nejlepší na tom je, že vás skoro nic nestojí, a navíc je můžete vyzkoušet hned teď.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová24. 4. 2023 | Doba čtení: 4 minuty

1) Pořiďte si těsnění oken a dveří

Ať už topíte kamny, přímotopem nebo radiátory, vyrobené teplo má tendenci utíkat. Často to bývá právě okny a dveřmi, kudy prchá až 40 % tepla. Jak zjistíte, že teplo prochází právě tam? Zkuste průvanový test. Jestli ucítíte závan studeného vzduchu zvenčí, je potřeba co nejdřív jednat. Skvělé řešení (pokud nemáte peníze na výměnu oken a dveří) představuje například gumové těsnění, které nalepíte po obvodu dveří, nebo těsnicí polštář pod okno. Obě věci seženete v hobby obchodech a za levno. 

2) Nainstalujte si termostat

Víte, jaká je ideální teplota v domácnosti? V obývacím pokoji by podle odborníků mělo být 20–22 °C, zato v ložnici jen 18 °C. Není ovšem výjimkou, že domácnosti přetápí i na 24 °C. Častokrát si bohužel neuvědomují, že každý jeden stupeň může znamenat o 6 % vyšší spotřebu energie. O to, abyste doma nemrzli, ale zároveň nepřetápěli, se postará termostat. Je to chytré zařízení, se kterým můžete jednoduše regulovat teplotu v každé místnosti. Dokonce lze nastavit, aby se vytápění spustilo několik hodin předtím, než se vrátíte z práce. Je to nejen pohodlné, ale také opravdu úsporné řešení.

3) Dejte za topení odrazovou fólii

Máte doma radiátory? Pokud bydlíte ve starším nebo nezatepleném domě, pak velkou část vyprodukovaného tepla spolknou studené zdi. Podle statistik je to dokonce 30 %. V takovém případě může pomoci něco tak jednoduchého, jako je odrazová fólie, která se přilepí přímo za radiátor. Jakmile bude teplo chtít prchat stěnami, odrazí se zpět do místnosti. Vaše domácnost se tak vytopí výrazně rychleji.

4) Využívejte závěsy

V létě vás chrání před agresivními paprsky, ráno vám pomáhají spát déle a v zimě udržují teplo uvnitř. Další způsob, jak ušetřit na vytápění, představují závěsy. Výborně totiž poslouží jako tepelná clona nejen před vchodovými dveřmi, ale také mezi jednotlivými místnostmi – zvlášť pokud máte volně průchozí byt a nemáte jinou možnost, jak od sebe oddělit například předsíň nebo chodbu od obývacího pokoje nebo kuchyně.

5) Objednejte revizi plynového kotle

Nestojí moc a může odhalit spoustu problémů. Řeč je o revizi kotle, kterou byste měli dělat každý rok. Taková kontrola je nejen důležitá pro vaši bezpečnost, ale také může ukázat na zásadní chyby – třeba špatné spalování, a kvůli tomu zbytečně drahý provoz.

TIP!  Zajímá vás více tipů, jak ušetřit na energiích při vytápění plynem či elektřinou, při vaření nebo běžném provozu spotřebičů v domácnosti? Podívejte se na web setrimenergii.innogy.cz, kde najdete spoustu užitečných otázek a odpovědí, stejně jako zajímavých článků.