Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 tipů, jak si usnadnit pronajímání bytu

Pronajímání bytu není jen pravidelný příjem navíc, ale také řada povinností, na které mnohdy nezbývá čas. Jak si starosti spojené s pronajímáním, co nejvíce ulehčit? V Bezrealitky máme pro vás spoustu tipů i praktických nástrojů, jak na to.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová23. 3. 2020 | Doba čtení: 5 minut

VYTVOŘTE SI ODHAD CENY NÁJMU

První a nejdůležitější informace. Kladete si otázku, jaká je optimální cena pronájmu, kterou v inzerátu požadovat? Nejvíce závisí na lokalitě, dispozici a stavu vaši nemovitosti. Když si ale nevíte rady, napovědět vám může náš online Odhad ceny nájmu, který je zdarma a veřejně dostupný na našich stránkách. Můžete tak ihned zdarma získat orientační odhad ceny vaší nemovitosti.

STAVTE NA DOBRÝCH FOTOGRAFIÍCH

První dojem hraje při hledání bydlení velkou roli a základem dobrého inzerátu jsou kvalitní fotografie. Rozmazané fotky, které ani nezachycují všechny místnosti, výrazně snižují šanci, že se vám podaří pronajmout byt za cenu, jakou požadujete. Každý ale nemá cit na ten správný záběr, a v takovém případě vám může ušetřit čas i nervy profesionální fotograf. Profesionální fotografie u inzerátu přilákají mnohem více zájemců, mezi kterými si můžete vybírat, aniž byste byli nuceni diskutovat o výši nájemného. Pokud chcete nabídku pronájmu dotáhnout k dokonalosti, nechte si byt před focením upravit a dekorovat za pomoci profesionála, bytového stylisty. Tento zvyk je oblíbený především na západě, ale už se pomalu zabydluje i u nás.

NAJDĚTE SPOLEHLIVÉHO NÁJEMNÍKA

Mezi spolehlivými zájemci o pronájem se vždy vyskytnou i tací, kteří pro pronajímatele znamenají spíše ztrátu času. V záplavě reakcí na inzerát není vždy snadné se zorientovat a vybrat toho správného nájemníka. Většina lidí navíc nemá čas probírat se stovkami odpovědí na inzerát. Napoví vám otázky, na které se zájemce ptá. Solidního nájemníka zajímají například sousedské vztahy, výše poplatků za energie nebo různé technické specifikace bytu. Mnoho času a nervů majitelům ušetří také služba Ověření bezdlužnosti zájemců o pronájem.

SMLOUVU NECHTE RADĚJI PRÁVNÍKOVI

Správně sestavená smlouva je při pronájmu klíčová, protože chrání vaše práva pronajímatele a pomáhá předcházet problémům. Rozhodně se nespoléhejte na vzory stažené z internetu, u kterých není garantovaná aktuálnost, a které nemusí reflektovat aktuálně platné právní předpisy. Nájemní smlouvu sestavenou právníkem nabízíme na Bezrealitky již za 199 Kč, přičemž si jí jednoduše vygenerujete online. Specifická přání a požadavky pak můžete vyřešit individuálně s našim advokátem, který je vám k dispozici.

PŘEHOĎTE STAROSTI NA SPRÁVCE

Pokud jste si koupili investiční byt například v Praze, a nemáte čas vyřizovat náležitosti spojené s pronájmem, můžete přenechat péči o byt našim specialistům pronájmu. Ti se postarají o vytvoření inzerátu, zařídí a zrealizují prohlídky, najdou spolehlivého nájemce a vyřeší veškeré právní náležitosti. V rámci služby Tvůj Správce řešíme za klienty také následnou správu a údržbu objektu, takže nemusíte jezdit do bytu pokaždé, když je zapotřebí něco opravit. Poplatek za správcovskou službu se pohybuje okolo 15 % ceny tržního nájmu. Majitel kromě všech služeb dostává i pravidelné zprávy o stavu bytu a garantovaný pravidelný nájem.