Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 tipů, jak udělat z malého bytu vysněný domov

Prostředí, ve kterém žijeme velmi ovlivňuje to, jak se cítíme. Bydlení v malém bytě má sice mnohé omezení, ale pokud zapojíme kreativitu a do bytu vložíme kus sebe, bydlení si můžeme zpříjemnit. V tomto článku vám přinášíme 5 tipů na zdokonalení vašeho malého bytu. Udělejte z vašeho bytu domov.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová9. 9. 2021 | Doba čtení: 3 minuty

1. Malý prostor si žádá více efektivity

Při zařizování bytu nemusíte utratit spoustu peněz. Zároveň je však důležité se v něm cítit příjemně a jako doma. Váš byt by měl být místo, kde můžete být opravdu sám sebou. Důležité je si rozdělit prostor na hlavní části.

  • Část bytu pro spánek
  • Část bytu pro přípravu a konzumaci jídla
  • Případně část bytu na práci či relax

Pokuste se ve vaší mysli tyto části co nejvíc oddělit. Napomůže to celkovému rozložení nábytku a dekorací. Byt bude vypadat prostorněji a vzdušněji. Na internetu či v obchodě s nábytkem naleznete spoustu multifunkčních kusů nábytku. Například konferenční stůl, který se rázem přemění na jídelní stůl. Zázraky v šetření prostoru dokáže udělat patrová postel, pod kterou jednoduše umístíte například pracovní stůl či menší gauč.


Tip!
Nenechte žádný prostor nevyužitý. Zakupte si multifunkční kusy nábytku, které vám nejenže ušetří spoustu prostoru, ale ještě k tomu skvěle vypadají.  

2. Rozšiřte byt pomocí optických iluzí

Na optické zvětšení místnosti můžete použít velice jednoduché triky. Platí, že světlé barvy zvětšují prostor. Například, pokud je strop o pár odstínů světlejší než stěny, místnost působí vyšší. Zrcadla dokážou vytvořit optickou iluzi zvětšení místnosti, stejně jako lesklé povrchy. Velký masivní nábytek, robustní dekorace a tmavé barvy budou v malém bytě působit ještě výrazněji a bude vznikat pocit přeplněné místnosti. Doporučujeme tedy malý byt zařídit kousky z lehkých konstrukcí a lesklým nábytkem. Můžete zapojit i průsvitné materiály.

3. Myslete na detaily

Vždy je lepší zařídit byt jednoduše a poté ho podle nálady doladit nápaditějšími doplňky. Světlé, bílé či smetanové stěny a jednoduchý dřevěný nábytek jsou zaručená nadčasová klasika a jistota. Když budete mít chuť, můžete jednobarevný gauč ozvláštnit vzorovanou dekou nebo stůl barevnou vázou s květinami. Pokud si místo toho zakoupíte drahý vícebarevný gauč s geometrickým vzorem nebo fialový nábytek, po čase vás můžou tyto kombinace omrzet a poté je těžší s tímto problémem něco udělat.

Využívejte doplňky do bytu

4. Okořeňte byt vhodnými doplňky

Stejně jako dobrý outfit dotvářejí převážně doplňky, tak i z průměrného bytu dokážou vykouzlit něco famózního. Stačí i maličkosti jako zarámované fotky či obrazy, které prostor perfektně zútulní. Za účelem zútulnění bytu můžete zvážit a následně pořídit také hezké saténové závěsy, jednoduché polštáře na postel či gauč, plyšový koberec nebo malé taburety.


Tip!
Využijte svoje záliby jako zajímavý doplněk bytu. Postavte kytaru do rohu pokoje, z prázdné stěny vyrobte úložný prostor na knihy, nebo hrdě zakomponujte sbírku bot či kaktusů jako důležitou součást místnosti.

5. Váš vkus a osobnost

Nejdůležitější je, abyste se v bytě cítili dobře a pohodlně. Aby splňoval vaše vizuální představy, ale i praktické potřeby. Pokud budete při výběru myslet na věci, které máte rádi a které by se vám v bytě líbily, nebudete zajisté váhat dlouho.

Snad vám tento článek poskytl nějaké nápady na zařízení malého bytu. Jde to i bez velkého prostoru a velké námahy.