Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

5 tipů, jak úspěšně zvládnout rekonstrukci jako profesionálové

Nastřádali jste dostatek financí i odhodlání a jste připraveni pustit se konečně do rekonstrukce? Ať už máte v plánu proměnit jeden pokoj, nebo nový kabát dostane celý byt, nejdůležitější je správná příprava. Podívejte se na tipy a rady, díky kterým poběží váš projekt jako na drátkách.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová6. 3. 2023 | Doba čtení: 10 minut

1) Nasbírejte inspiraci a klidně opisujte

Tahle fáze plánování vás bude bavit. Procházet designové interiéry na internetu, kde každá skříňka, koberec či zrcadlo ladí a má svoje místo, není ztráta času. Ačkoliv rozpočet nebo dispozice bytu často nedovolí přenést představu kompletně do reality, ujasníte si, co se vám líbí a vyberete detaily pro vlastní projekt. Nebojte se kopírovat vychytávky ostatních – vše, co nyní řešíte, již s velkou pravděpodobností realizovali tisíce lidí před vámi. Lámete si hlavu, jak zařídit malou koupelnu, poskládat dětský pokoj nebo třeba funkčně vybavit pracovnu? Pomozte si vyhledáváním na Instagramu nebo Pinterestu, kde si můžete vytvořit vlastní nástěnku a nápady si ukládat na později. Zabrouzdejte i na stránky velkých obchodních domů s nábytkem, které často ze svých výrobků sestavují modelové místnosti. Výhodou je, že rovnou víte, kde vyhlédnuté kusy a doplňky pořídit. 

2) Stanovte rozpočet a zjistěte ceny

Každý projekt většinou stojí a padá na číslech, měli byste proto hned na začátku rekonstrukci dát pevné hranice rozpočtu. Určete, kolik chcete investovat a plánu se držte. Počítejte ale s tím, že částku mohou navýšit vícepráce, výpadky dodavatelů nebo zboží a nechte si pro tyto případy zhruba 20 % financí do rezervy. Nespoléhejte se na odhady známých, kolik stála jejich přestavba před několika měsíci nebo lety. Situace na trhu se rychle mění a ceny služeb nebo materiálů jsou jiné sezónně i regionálně. Udělejte si vlastní průzkum a nechte si pro představu zaslat nabídky řemeslníků nebo profesionálů z poptávkových serverů, zjistěte si také ceny materiálů v hobby marketech. Nepotřebujete žádný projekční program, náklady můžete mít pod kontrolou i v obyčejné tabulce v počítači.

3) Vyřiďte potřebné formality a povolení

Nezapomeňte si pohlídat také svoje povinnosti. Není nic horšího, než když den před nástupem party řemeslníků zjistíte, že vám chybí potřebné dokumenty. Na většinu běžných úprav jako je rekonstrukce bytového jádra, výměna podlah nebo zařízení a sanitu v koupelně nepotřebujete stavební povolení. Na větší akce typu bourání příček nebo zásahy do společných prostor ale může být nutný souhlas vlastníka domu, společenství nebo družstva. 

4) Udržujte dobré vztahy

Rekonstrukce je hlučná a prašná záležitost, která dočasně narušuje komfort sousedních domácností. Se svým majetkem samozřejmě můžete nakládat podle libosti, myslete ale na to, že dobré vztahy se sousedy i do budoucna jsou k nezaplacení. I když se na vaši přestavbu nebude vztahovat povinná ohláška obyvatelům domu, je slušností dát vědět, co v následujících dnech nebo týdnech ve vašem bytě chystáte. Obvyklou praxí je vyvěšení oznámení o vašem záměru na společné nástěnce v domu nebo online na sousedském portálu. Není asi potřeba připomínat, že vaši řemeslníci by měli respektovat noční klid, který obvykle bývá mezi desátou večerní a šestou ranní. Pozor si také dejte na znečištění společných prostor, sousedé nebývají příliš tolerantní k nánosu malty ve výtahu nebo na schodech.

5) Zvolte nadčasovost místo trendů

Při zařizování interiérů je dnes limitem opravdu jen váš vkus a peněženka. Vaše tři plus jednička tak může vypadat naprosto jinak než u souseda přes chodbu. Jak ale upozorňují experti, životnost trendů, které se krátce mihnou v obchodech, není dlouhá a výstřelky vás nemusí za pár let již bavit.

Při zařizování doporučuji volit kvalitní nadčasové materiály, které vydrží test času a dají se sezonně oživit výraznějšími doplňky. Při výběru podlahy i nábytku berte v potaz také účel bytu – zda bude sloužit vícečlenné rodině se psem nebo jej budete pronajímat.Alžběta Mrázová designérka ze studia Roomstory

Myslete také na to, že byt tvoří jeden obytný celek, který by měl spolu korespondovat.

Opticky velkou službu udělá sjednocení podlah. Není dobré kombinovat krytiny stejného typu v jiném dekoru. Když máte tedy třeba v dětském pokoji plovoucí podlahu v dekoru dubu, do obýváku nedávejte smrk. Zajímavý kontrast ale naopak přinášejí různé povrchy a struktury, je tedy v pořádku položit v ložnici koberec, do koupelny nebo na chodbu dát dlažbu a do obývacího pokoje dřevo,radí designérka.

Tip! Pokud se vám z plánování, malování a obíhání obchodů točí hlava, využijte proměnu, kterou nabízí studio Roomstory. Zajistí kompletní přestavbu od podlahy po dekorace.