Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

6 tipů, jak vybrat chalupu k zimním radovánkám

Češi jsou národ chatařů a chalupářů, to není žádnou novinkou. Již dávno ale není chalupaření doménou pouze letních měsíců. V zimní sezóně se romantické horské chalupy stávají výchozím bodem běžkařských výletů nebo zázemím po návratu z nedaleké sjezdovky. Chcete i vy trávit každou zimu na horách a hledáte tu pravou chalupu na zimní radovánky? Přečtete si 6 tipů, jak vybrat tu nejvhodnější chalupu ke koupi.


Daniela Veselá
Daniela Veselá2. 1. 2022 | Doba čtení: 7 minut

1. Zajímejte se o celoroční dopravní dostupnost k chalupě

Mnoho Čechů si pod pojmem horská chalupa představí zasněženou chalupu na samotě uprostřed hlubokých lesů. Tato představa sice splňuje požadavek na soukromí, které mnozí chalupáři vítají, s praktičností si ale příliš netyká. Především u chalup na horách je stěžejní myslet na dopravní dostupnost.  V zimě chalupa odříznutá od civilizace osloví jen hodně dobrodružné povahy.

Již při výběru je proto dobré se zajímat o celoroční přístup k chalupě. Jaký typ komunikace vede k objektu? Jak se v zimě komunikace udržuje? A kdo údržbu provádí? Pokud k chalupě vede pouze soukromá cesta, počítejte s tím, že údržba bude plně ve vaší režii. Nemilé překvapení může přijít s nečekanou sněhovou či ledovou nadílkou, která vás plně odřízne od civilizace. Z poklidně tráveného pobytu se tak může stát velký stres, když budete muset řešit výpravu na běžkách pro nutné zásoby.

Spolu s dopravní dostupností souvisí i mít možnost dojít pěšky na místní MHD. Co kdyby se náhodou stalo, že vaše auto z ničeho nic nepojede?

2. Lyžujete nebo běžkujete? Vybírejte dle svých zájmů

Jste milovníci sjezdového lyžování, nebo vás více lákají delší túry na běžkách? I to hraje při výběru chalupy roli. V nabídce realitních serverů se objevují chalupy blízko u sjezdovky, ze kterých lze dojít ke vleku pěšky bez složitého přejíždění. 

Pokud preferujete spíše běžkařské stopy, máte volnější ruku při výběru, nemusíte se omezovat jen na oblasti se sjezdovkami. Dívejte se, v jakých oblastech jsou běžkařské tratě pečlivě upravovány, jak je rozmanitá síť tras a nebo na běžné množství sněhu na tratích.


Tip
Podívejte se, jaké chalupy jsou aktuálně v nabídce na Bezrealitky.

A pokud máte doma děti, myslete i na ně. Ti ocení především možnost sáňkování či bobování v blízkosti chalupy nebo bruslení na zamrzlém rybníku. 

3. Hledejte chalupu na vašem oblíbeném místě

Narazili jste již někdy při rodinném výletu na místo, které jste si na první pohled zamilovali? A hlavou vám běžely myšlenky, že by bylo skvělé zde mít chalupu? Určitě ano. Stranou od hlavního turistického ruchu se mnohdy ukrývají zajímavé nemovitosti na prodej a kdo je dřív objeví, vyhrává. Ale jak je objevit? 

V Bezrealitky jsme tento problém vyřešili za vás. Na našem webu stačí využít v mapě funkci "Vyhledávat při pohybu na mapě" a můžete si zobrazit dostupné nemovitosti ve vašem okolí. Vše si prohlédnete na přehledné mapě s možností okamžitého kontaktování majitele. I během výletu je tak možné najít svou vysněnou chalupu

4. Zkontrolujte, zda je chalupa dobře zrekonstruovaná

Dalším důležitým tématem při výběru chalupy je její provedení či kvalita rekonstrukce. Když chalupu na zimu vybíráme dříve než během sezony, a tak ji v zimních podmínkách zažijeme až po koupi. Právě v zimě se přitom naplno projeví případné vady a nedodělky, které v létě zůstávají skryty. Může jít především o špatné těsnění oken či dveří nebo nedostatečné vytápění. Často se stává, že již provedené rekonstrukce bývají dělané narychlo, je použit levnější materiál a chalupa přinese spíše nepříjemná překvapení. Pokud chcete nemovitosti využívat ihned, zaměřte se na tyto detaily již při koupi.

5. Nebojte se starších chalup

Nové či opravené chalupy splňující nároky náročného horala mizí rychle, někdy je proto vhodné rozšířit okruh hledání a zahrnout do něj i objekty, které potřebují drobné stavební úpravy. Nebojte se proto hledat i nemovitosti k rekonstrukci. Při nákupu staršího objektu je kromě nižší ceny výhodou také možnost úpravy podle přání i vkusu nového majitele. Chalupa k rekonstrukci dává možnost přemýšlet i o lépe zvolených materiálech oproti již hotovým rekonstrukcím. Např. lyžařské boty mohou snadno rozbít dlažbu na zemi.

6. Ověřte si vybavenost chalupy na zimní sporty

Chalupy na horách bývají specifické ještě z jednoho pohledu. Po návratu z celodenního lyžování je potřeba mít kde usušit věci a odložit lyže či sáňky, i na to je potřeba myslet již při vybírání chalupy. Hodí se také prostor, kam uskladníte objemné zimní oblečení. 

Zimní radovánky na chalupě

A které oblasti vybízejí v zimě k chalupaření? Inspirujte se.

Krkonoše/ Rokytnice nad Jizerou – mírné a široké svahy ocení rodiče s dětmi, běžkaři se mohou připojit na oblíbenou Krkonošskou magistrálu. Díky specifikům pohraničí tu lze nalézt starší nemovitosti vhodné ke koupi jako rekreační objekt.

Šumava/ Lipno – vyhlášená oblast letní i zimní turistiky s hned několika šumavskými skiareály přináší širokou nabídku služeb, nemovitostí i zajímavých lokalit, ale ruku v ruce s tím je třeba se připravit i na vysoké ceny nových i starších rekreačních objektů.

Orlické hory / Říčky v Orlických horách – velmi oblíbená lyžařská lokalita, která si udržuje svou osobitost i díky menší velikosti resortu. Plusem jsou i příznivé ceny, nabídka rekreačních objektů ale není tak veliká.

Králický Sněžník / Dolní Morava – Králický Sněžník potěší jak vyznavače bílé stopy, tak i milovníky sjezdového lyžování. Výhodou je dobrá dopravní dostupnost z více částí ČR, nevýhodou horší občanská vybavenost mimo skiareály.

Krušné hory / Plešivec – specifický region Krušných hor láká kromě Plešivce i vyhlášenými areály Boží dar či Klínovec. Výhodou je blízkost Karlových Varů i možnost využít propojení s německými skiareály. Nevýhodou však může být větší počet turistů, a tedy i plnější sjezdovky.

Střední Čechy/ Monínec – skiareál oblíbený především u obyvatel Prahy, od které leží pouhých 70 kilometrů. Moderní sjezdovky jsou ideální pro rodinné lyžování a v oblasti „České Sibiře“ se nacházejí i další menší vleky.

Beskydy/ Velké Karlovice – malebná část Beskyd v těsné blízkosti hranic se Slovenskem, kde nalezneme hned několik menších skiareálů. Potěší tak každého, kdo preferuje klidné lyžování.

Jeseníky/ Zlaté Hory – jedna z méně navštěvovaných oblastí Jeseníků u polských hranic. Najdeme zde spíše menší skiareály, vhodné pro rodiny s dětmi a klidné lyžování. V okolí Černé Opavy se nacházejí i krásné běžecké tratě.

A kde budete mít chalupu vy? Mrkněte se, jaké chalupy aktuálně nabízíme na Bezrealitky.cz