Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Aktuální vývoj na poli nemovitostí – konečně mírný pokles cen, ne tak nižší nájmy

S každým kvartálem vyhlíží nejen lidé z oblasti realit vývoj cen nemovitostí a nájmů. Poslední rok byl v realitách kvůli inflaci, změnám hypoték i válce na Ukrajině opravdu turbulentní. Jaká jsou aktuální čísla a jaký lze čekat vývoj? Na to jsme podívali v rámci naší skupiny EHS a prošli za poslední tři měsíce data Bezrealitky a Maxima Reality.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová15. 8. 2022 | Doba čtení: 20 minut

S každým kvartálem vyhlíží nejen lidé z oblasti realit vývoj cen nemovitostí a nájmů. Poslední rok byl v realitách kvůli inflaci, změnám hypoték i válce na Ukrajině opravdu turbulentní. Jaká jsou aktuální čísla a jaký lze čekat vývoj? Na to jsme podívali v rámci naší skupiny EHS a prošli za poslední tři měsíce data Bezrealitky a Maxima Reality.

Ochlazení cen dorazilo, týká se ale především bytů

Začněme dobrou zprávou – ceny začaly klesat, především ale u bytů. Průměrná cena bytu v Česku se snížila poprvé od zimy roku 2019. Na začátku léta se prodávaly za 88 756 korun na metr čtvereční, tedy o 2 % levněji než na jaře, a to navzdory rekordní inflaci. Na pokles cen neměla vliv ani nabídka. K mání byly stejně kvalitní nemovitosti jako v předchozích měsících a Češi si za stejné peníze často pořídili mírně větší nebo lépe situovaný byt než v předchozím kvartálu.

Praha hlásí pokles, Brno stále stoupá

Není tedy možné očekávat, že se ceny propadnou napříč trhem. Průměrná ceny totiž sráží spíše propady konkrétních typů nemovitostí, které byly v posledních měsících nadhodnocené.

Sázet na plošný pokles nemá smysl. Ty nejkvalitnější nemovitosti, jako jsou například středně velké byty v centrech měst s dobrou dopravní dostupností, budou růst i nadále. A kde nebudou mít kupní sílu domácnosti, tam je velice rádi nahradí investoři, kteří se budou stále častěji zaměřovat i na starší bydlení.Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny EHS

Průměrné ceny domů v některých krajích klesly, důvodem jsou domy před rekonstrukcí

Plošný propad nebo růst se netýká ani rodinných domů. Výkyvy v jednotlivých krajích má na svědomí velké množství domů před generální rekonstrukcí – tradičně například Karlovarský, kde statistika zachytila 25 % pokles. Ústecký kraj sice vykazuje ještě 3 % růst, ale dá se předpokládat, že v příštím kvartálu se trend také obrátí. Překvapivý je také propad cen ve Zlínském kraji (o celou čtvrtinu). Naopak rekordně rostly ceny v Moravskoslezském kraji, kde se začaly prodávat i dražší nemovitosti, což průměrnou cenu zvedlo o skoro 60 % na 48 174 korun za metr čtvereční. Podobně vyrostl i Jihočeský kraj – o 44 % na 39 848 korun za metr čtvereční.

S letními teplotami stoupá i cena nájmů  

A jak si vedlo nájemní bydlení? Přestože experti růst cen očekávali, realita byla ještě překvapivější. V polovině Česka totiž nájmy vzrostly o více než 5 % a průměrné nájemné vyskočilo dokonce o celých 6 %. Takto vysoký nárůst v průběhu jediného kvartálu Česko za poslední roky nezažilo.

Za skokovou změnou stojí hned několik trendů. Prvním byla uprchlická krize, která snížila počet volných bytů, druhým domácnosti, které nedostaly hypotéku a vzdaly se snu o vlastním bydlení a třetím faktorem byly rostoucí ceny rekonstrukcí, inflace a celkově se zvyšující životní náklady. Právě všeobecné zdražování nutí majitele k navýšení nájemních cen. 

Nájmy rostou v Praze, připlatí si i Středočeši  

V Praze se navíc na růstu cen podílí opětovný start krátkodobých turistických pronájmů. Nájem se tu tak poprvé dostal nad třísetkorunovou hranici. Průměrný byt se na začátku léta nabízel za 304 korun za metr. Mezi nejžádanějšími byly garsonky a byty 2+1, mírně pak posílily „rodinné byty“ s alespoň třípokojovou dispozicí nad 75 metrů čtverečních.

Rekordy padaly i jinde. Kvůli přesunu poptávky z Prahy do jejího okolí, stouply nájmy také ve Středočeském kraji. Nad 10 % se vyšplhaly nájmy ve Zlínském (o 17 %) a Pardubickém (o 14 %). O 4 % na 258 korun za metr čtvereční pronajímané plochy pak vyrostly nájmy v Brně a bezprostředním okolí a dá se očekávat, že porostou i nadále.

Předpokládáme, že ceny porostou i v dalších měsících. V následujících týdnech se v univerzitních městech přidá poptávka vysokoškoláků, do konce roku pak přibudou desítky tisíc domácností, které budou muset zamířit do nájmu kvůli zvyšujícím se nákladům.Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky

Problém to může způsobit především menším městům, kde převažují rodinné domy a bytů je nedostatek. Místní navíc nejsou zpravidla na zdražování nájmů, které pravděpodobně přijde, zvyklí ani připravení.

Budoucnost bude přát těm, kteří pronajímají

Jak by se situace měla vyvíjet v dalších měsících? Pokud máte starší chalupu, nadprůměrný výdělek z jejího prodeje nečekejte. Bublina kolem méně kvalitních nemovitostí praská. Realitní trh své tempo sice mírně zpomalí, ale dostupnost kvalitního bydlení bude stále úzká.  A co se týče nájmu, ceny dále porostou a do konce roku se pravděpodobně stabilizují na nové hranici, která by mohla být zhruba o 15 % vyšší než na začátku letošního roku. 

Pokud se tedy chystáte prodávat nebo pronajímat, využijte naší služby Odhad ceny nemovitosti. Stanovit cenu bez znalosti trhu je velmi obtížné a my vám rádi poskytneme své know-how. Ceny ještě do konce roku projdou proměnou, kupovat se však nepřestane.

Zájem Čechů o uložení úspor do nemovitosti bude i nadále vysoký. Už nyní je vidět, že majitelé, kteří nemají nerealistické představy si mohou nadále vybírat z nezanedbatelného množství poptávek.Jan Škrabánek, CEO Bezrealitky



Tip!
Zajímá vás odhad vaší nemovitosti? Odhad ceny nemovitosti vypočítáme za vás!