Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Balkon, lodžie, terasa – jaké jsou mezi nimi rozdíly, jak uvádět jejich plochu a zútulnit je před koupí?

Pokud prodáváte nebo pronajímáte byt, je vlastní balkon nebo terasa velké plus, které může nalákat řadu zájemců. Jaký je ale vlastně rozdíl mezi balkonem, lodžií a terasou? A jak plochu balkonu správně spočítat? Přinášíme několik tipů, jak se vyhnout nedorozumění při komunikaci se zájemci a balkon představit jako přednost.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová7. 6. 2023 | Doba čtení: 4 minuty

Rozdíl mezi balkonem a lodžií aneb základní pojmy

Na začátek je vhodné drobné zopakování základních pojmů. Řada lidí totiž využívá univerzální označení „balkon“ i pro plochy, které nevybočují z půdorysu domu. Právě to je hlavním znakem balkonu, který je bytu či domu předsazený a ohraničuje ho zábradlí. Oproti tomu terasa z půdorysu nevyčnívá a často ji tvoří například střecha spodního podlaží domu. U rodinných domů pak jako terasu označujeme zpevněnou plochu v terénu, typicky využívanou k odpočinku. A zapomenout nesmíme ani na lodžie – prostor, který je na rozdíl od balkonu zastropený a rovněž nevybočuje z půdorysu domu.

Balkon patří mezi zájemci k oblíbeným bonusům bytů. O to větší pro ně ale může být překvapení, že ho nemohou využívat tak, jak původně zamýšleli. Balkon totiž patří mezi společné prostory domu a vztahují se na něj tedy ustanovení a pravidla pro užívání společných prostor.Lucie Starovičová za Bezrealitky

Jak uvádět velikost terasy a balkonů

Velká lodžie nebo terasa může k ploše bytu přidat pěkných několik metrů čtverečních. A nalákat tak mnohem více zájemců. Pozor byste však měli dát na to, jak v inzerátu velikost popíšete. Balkon, terasa ani lodžie totiž není součástí tzv. užitné plochy – tu tvoří jen součet plochy místností uvnitř vnitřních stěn. Nepatří sem tedy sklepní kóje, balkony ani chodby. Pokud chcete do inzerátu zahrnout i tyto prostory, musíte použít kolonku celková užitná plocha. Pro potřeby prodeje či pronájmu je vždy lepší vše co nejpečlivěji rozepsat a správně definovat.

Pokud zadáme v rámci parametrů jinou celkovou užitnou plochu, než byt ve skutečnosti má, povede to spíše k odrazení potenciálních kupců. Ti to mohou vnímat jako neférové jednání. Balkony, lodžie či terasy je vhodné uvést odděleně, případně propsat v popisku inzerátu. Obecně však platí, že čím lepší a přesnější parametry vyplníme, tím větší máme šanci, že náš inzerát zaujme.komentuje Lucie Starovičová z Bezrealitky

Jak zútulnit balkon

Základem úspěchu každého prodeje jsou kvalitní fotografie. Pokud si budete nemovitost fotit sami – fotka balkonu nebo terasy by neměla chybět. Vyvarujte se focení za ostrého poledního slunce nebo přítmí a zvolte ideálně takový pohled, který zachytí lichotivé pozadí. Další tipy a inspiraci, jak správně nafotit byt jsem pro vás připravili v Jak nafotit nemovitost.

Z balkonu odstraňte léty nashromážděný nepořádek a pohrajte si se stylingem – naaranžujte příjemné posezení, využijte zeleň v květináčích a vytvořte z balkonu oázu příjemnou na pohled. V případě lodžií nezapomeňte také otřít skla.

Pokud byt balkon nemá, ale dům má třeba společnou střešní terasu, nezapomeňte zmínit alespoň tu. I to je příjemný bonus, který zájemci ocení.


Věděli jste, že…
Občanský zákoník definuje balkony, lodžie a terasy jako společné prostory domu, a to i v případě, že jsou přístupné pouze z bytu? Na váš balkon se tedy vztahují stanovy a pravidla SVJ či družstva upravující jednání ve společných prostorách. Problém tak můžete mít s grilováním či kouřením. Podrobně jsme toto téma rozebrali v článku Grilování na balkoně aneb Jak si užít léto, aniž byste obtěžovali sousedy.