Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Buďte obezřetní! 6 zásad, s kterými se vyhnete podvodu

Chování na internetu má své bezpečnostní zákonitosti. Můžete se snadno setkat s jednáním, které je obtěžující, nebo dokonce nezákonné. Je proto nutné, abyste byli obezřetní. Na co si dát pozor v souvislosti s užíváním služeb Bezrealitky?


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová2. 12. 2019 | Doba čtení: 8 minut

Záleží nám na vašem bezpečí, a proto každý den vylepšujeme způsoby, kterými ve spolupráci s vámi aktivně bojujeme proti podvodům, které se bohužel občas objeví i na našich stránkách. Nejčastější jsou podvodné inzeráty a e-maily a v tomto článku se dozvíte, jak je můžete odhalit.

POZOR NA PODVODNÉ E-MAILY! NA PRVNÍ POHLED JE NEROZEZNÁTE

Podvodné e-maily, neboli phising, to je nejčastější způsob, jakým se podvodníci snaží od uživatelů internetu ukrást citlivé osobní nebo platební údaje. Tyto nevyžádané e-maily se vydávají za interní sdělení nějaké služby, e-shopu nebo portálů, které využíváte.

Jsou technicky velice dobře zvládnuté. Na první pohled je nerozeznáte od e-mailů, které vám běžně z vašich oblíbených webů chodí. Obsahem e-mailu je většinou žádost o ověření registračních údajů, platební karty, nebo osobních údajů.

Podvodníci mají velmi často vlastní web, který je věrnou kopií stránek, které již znáte. Tím zvyšují svou důvěryhodnost. Právě na těchto falešných stránkách ovšem přichází k odcizení přístupových údajů k vašemu e-mailu nebo také k vašemu účtu na Bezrealitky, který chtějí zneužít pro podvodnou inzerci.

JAK ODHALIT PODVODNÝ E-MAIL? MŮŽE JÍT JEN O PÁR “PŘEKLEPŮ“

1. Podvodník může zneužít naše obchodní jméno a logo, ovšem e-mailová adresa, z které zprávy odesílá, se v žádném případě neshoduje s našimi oficiálními kontakty:
info@bezrealitky.cz
podpora@bezrealitky.cz
no-reply@bezrealitky.cz
hlidaci-pes@mail.bezralitky.cz

Ke komunikaci se zákazníky využíváme výhradně tyto 4 e-mailové adresy. Je-li v odesílací adrese jiné pořadí písmen, nebo jakýkoliv “překlep“, zpráva není od nás!

2. Podvodné e-maily jsou psány zvláštním stylem češtiny a často jsou v nich gramatické chyby nebo překlepy. Obsah e-mailu může falešně upozorňovat na novou zprávu ve vašem účtu, nebo od vás vyžadovat ověření přihlašovacích údajů.

3.Odkaz v e-mailu směřuje na stránku, která vzhledem kopíruje náš web nebo vašeho e-mailového klienta. Adresa domény této falešné stránky ale znovu obsahuje nějaký překlep a chybí ji certifikát HTTPS (v adrese chybí https://).

Právě kvůli nezabezpečenému přístupu má podvodník možnost ukrást vaše přístupové údaje do e-mailu nebo účtu na Bezrealitky. Když máte co i jen nejmenší podezření, že jste se stali obětí podvodu, prosíme, neprodleně kontaktujte naši zákaznickou podporu, kde váš účet zkontrolujeme a poradíme vám, jak si přístupy zabezpečit.

POZOR NA PODVODNÉ INZERÁTY! OPRAVDU NIKDY NEPOSÍLEJTE PENÍZE PŘEDEM.

  Falešné inzeráty jsou nejběžnějším způsobem, jak na internetu můžete přijít o své peníze. Většinou se týkají bankovních služeb nebo bazarů, ovšem nevyhnou se ani realitním serverům, jako jsme my. Na podvody s bydlením upozornila i Policie České republiky. Podívejte se, jak třeba může vypadat konverzace, která vede k finančnímu podvodu.  

JAK ODHALIT PODVODNÝ INZERÁT A KOMUNIKACI?

1. Podvodníci nabízí prodej nebo pronájem nemovitosti za neobvykle nízkou cenu v dané lokalitě. Inzerát má špatnou gramatiku a další komunikaci často provází nějaký dojemný příběh. Podvodníci se obecně snaží, abyste jednali pod tlakem. Například vám sdělí, že na inzerát odpovědělo hodně zájemců.

2. Inzerent v podvodném inzerátu většinou vystupuje jako cizinec a vyžaduje komunikaci jenom přes e-mail. Vyhýbá se komunikační platformě Bezrealitky a také následným telefonátům.

3. Na konci jednání je vždy žádost o zaslání zálohy, nebo celé platby předem, a to aniž byste měli možnost osobně absolvovat prohlídku nemovitosti. Podvodník slibuje doručení klíčů přes různé zprostředkovatele (například AirBnb), k čemu však nikdy nedojde

Ani osobní prohlídka nemovitosti nemusí zaručit, že osoba, kterou jste v rámci ní potkali, je oprávněna nemovitost prodávat nebo pronajímat. Kontrola občanského průkazu a ověření na katastrálním úřadě by měly být samozřejmostí.

Prosíme, buďte na internetu opatrní. Když máte podezření na podvodný inzerát nebo jednání, prosíme, nahlaste nám to. Pracovníci našeho zákaznického centra vše prověří.