Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Chcete ukončit vaší nájemní smlouvu a nevíte jak na to? Rádi vám poradíme!

Přemýšlíte o přestěhování z vašeho nájmu? Přestěhování může mít spoustu důvodů. Ať už je to hledání většího bytu či jiné lokality, rozchod s partnerem nebo tíživá finanční situace. Pokud však nevíte, jak ukončit nájemní smlouvu na byt, může to pro vás být trochu oříšek. V tomto článku vám ho však pomůžeme rozlousknout!


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová18. 5. 2021 | Doba čtení: 7 minut

S čím začít?

Jako první krok je samozřejmě důležité pečlivě nastudovat vaší nájemní smlouvu a primárně se soustředit na články týkající se výpovědi a doby, na kterou byl nájem sjednán. Dle zákona je majitel povinen vám ukončení nájmu oznámit s tří měsíčním předstihem. Tří měsíční výpovědní lhůta však platí i v případě, kdy budete podávat výpověď vy. Pokud tedy víte, že byste byt rádi opustili na konci července, výpověď musíte majiteli zaslat do konce dubna.  

Jaké možnosti při podání výpovědi mám?

Možnosti výpovědi nájmu jsou tři.

1) Skončení nájmu uplynutím doby, na kterou byl sjednán

Nájemní smlouva musí obsahovat datum započetí nájmu a datum jeho konce. Pokud je nájem bytu sjednán na dobu určitou a ani jedna ze stran neukončí nájem předčasně, končí uplynutím doby, na kterou byl sjednán. Pokud však vaše nájemní smlouva pojednává o tom, že po uplynutí doby sjednaného nájmu se nájemní smlouva automaticky prodlužuje, je nutné majitele písemně informovat o vašem úmyslu neprodloužit nájemní smlouvu, a to s tří měsíčním předstihem.

2) Ukončení nájmu dohodou

Ukončení nájmu vzájemnou dohodou obou stran je velice oblíbená verze výpovědi. Pokud chcete výpověď z bytu vyřešit tou nejpohodlnější cestou, ideální je pokusit se s majitelem domluvit na skončení nájmu dohodou. Přesně se domluvíte na termínu, kdy si majitel převezme byt. Nájemní smlouva tedy může být ukončena i předčasně, bez dodržení tří měsíční výpovědní doby.

Tip! O správně napsanou nájemní smlouvu se postaráme. Objednejte si ji na Bezrealitky.  

3) Jednostranná výpověď nájmu

Máte-li sjednanou nájemní smlouvu na dobu neurčitou, výpověď můžete podat bez uvedení důvodu, a to kdykoliv s tří měsíční výpovědní dobou. Nespoléhejte se však na moderní technologie a namísto poslání výpovědi SMS nebo emailem, sepište výpověď dle vzoru ukončení nájemní smlouvy a s vaším podpisem jej zašlete na adresu majitele doporučenou poštou, nebo mu výpověď osobně předejte.

Pokud máte nájemní smlouvu sjednanou na dobu určitou, také lze podat jednostrannou výpověď. V tomto případě je jednostranná výpověď horší v tom, že musíte uvést důvod výpovědi. Důvody, kdy je možné ukončit nájemní smlouvu na dobu určitou předčasně uvádí zákon.

Co dělat v případě, že nechci zůstat v bytě další tři měsíc

Ze zákona je výpovědní doba stanovena na 3 měsíce. Jak jste se již mohli dozvědět v tomto článku, výpověď lze však podat i dohodou. Pokud byste byt rádi opustili například za měsíc, lze se s majitelem dohodnout. Majitel vám však takovou verzi výpovědi nemusí akceptovat. Vše záleží na něm. Pokuste se uvést důvody, kvůli kterým byste byt rádi opustili dříve a udělejte vše, co bude ve vašich silách, aby to majitel pochopil a vaše výpovědní doba by se stanovila k dřívějšímu datu.

Mohu byt opustit bez výpovědi?

Byt bez výpovědi opustit můžete. Bohužel bez řádného ukončení nájemní smlouvy budete mít stále povinnost hradit nájemné. Pokud hradit nájemné nebudete, majitel tyto pohledávky může vymáhat i soudní cestou a způsobit vám zbytečné potíže.

Nyní již víte, jak na ukončení nájemní smlouvy. Je na čase vyrazit na průzkum nabídky nových bytů! Zkuste štěstí na bezrealitky.cz a byt si sežeňte přímo od majitele a bez provize!