Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak na koupi nemovitosti po změně podmínek hypoték

Uvažujete nad koupí nemovitosti, ale zaregistrovali jste, že se od dubna zpřísňují podmínky hypoték a nejste si jistí, co to pro vás znamená? Nebojte, hypotéky jsou pořád dobrý způsob, jak získat svůj vlastní domov, aniž byste museli ihned zaplatit celou částku. Pojďme si to, co zpřísnění obnáší, vysvětlit.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová24. 3. 2022 | Doba čtení: 3 minuty

Přísnější limit pro poskytnutí hypotéky

Od dubna 2022 se zpřísní limity pro poskytování hypoték. Ve zkratce to znamená, že poměr výše hypotéky a hodnoty nemovitosti, takzvané LTV, se sníží z předchozích 90 na 80 %. Nemusíte se ale bát. Většina hypotečních úvěrů je už nyní poskytována s LTV do 80 %, prakticky se tedy o žádnou větší změnu nejedná.

Příklad: pokud si vyhlédnete nemovitost v hodnotě 5 milionů korun, pak si na ni můžete vzít hypotéku v hodnotě 4 miliony korun. Dříve by to bylo 4,5 milionu.

Další podmínkou je nově obnovený příjmový limit pro poskytnutí hypotéky. Trochu zvýhodněni budou lidé do 36 let, kteří mají mírnější limity pro poskytnutí úvěru, pomocí něhož si koupí své vlastní bydlení.

Co to v praxi znamená? Maximální limit ukazatele DTI, tedy celkového dluhu vás jakožto žadatele vyjádřený v násobcích vašeho čistého ročního příjmu, je od dubna 8,5. Pokud vám ještě nebylo 36 let, pak se orientujte podle limitu 9,5.

Příklad: při hypotéce v hodnotě 5 milionů korun a ročním příjmu 550 000 korun bude ukazatel DTI 9,1

Dalším limitem, který vás bude zajímat, je limit ukazatele DSTI. Jde o poměr mezi celkovou výší vašich měsíčních splátek dluhu a čistým měsíčním příjmem. Standardně je tento limit od dubna 45 % a pokud jste mladší 36 let, je pro vás určujících 50 %.

Příklad: pokud tedy budete mít měsíční splátku 18 000 korun, pak bude při čistém příjmu 45 000 korun hodnota DSTI 40 %. Výpočet = (splátka/příjem)*100


Tip
Pokud chcete rady od odborníků, doporučujeme využít naši hypoteční kalkulačku.

Rostoucí ceny bytů

Všechna opatření, která centrální banka zavedla, reagují na uvolňování úvěrových standardů bankami a také na nadhodnocení cen bytů v Česku, které se stále zvyšuje. S tímto problémem se ale nepotýkáme jen v Česku, ceny bydlení se zvýšily ve všech evropských zemích.

Cílem je nastavit takovou finanční zátěž, kterou se svým platem a již existujícími závazky zvládnete dlouhodobě splácet. A pokud kvůli vyššímu poměru mezi měsíčními splátkami dluhu a čistým měsíčním příjmem aktuálně nedosáhnete na hypotéku, nevěšte hlavu. Podmínky se můžou opět zlepšit jak na straně České národní banky, tak na vaší příjmové straně.

Pokud si nejste jistí, zda na hypotéku dosáhnete a jaké by byly podmínky, obraťte se nejdříve na hypotečního nebo finančního poradce. Pomůže vám vše propočítat a poradí také s financováním konkrétní nemovitosti, kterou si na Bezrealitky vyhlédnete. Chcete si nechat poradit od odborníků? Vyplňte naši hypoteční kalkulačku a do minuty najdete nejvýhodnější hypotéku na trhu.