Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Jak nafotit nemovitost (1. díl)

Jeden z nejdůležitějších kroků před zveřejněním inzerátu s nabídkou pronájmu představuje nafocení nemovitosti. Kvalitní fotografie rychle zvýší zájem o váš byt či rodinný dům a umožní pronajmout ho za lepší cenu, proto si na pořízení reprezentativních snímků dejte záležet. V tomto článku vám poskytneme rady, jak vaši nemovitost nafotit tak, aby zaujala co nejvíce zájemců.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová31. 3. 2022 | Doba čtení: 3 minuty

Jeden z nejdůležitějších kroků před zveřejněním inzerátu s nabídkou pronájmu představuje nafocení nemovitosti. Kvalitní fotografie rychle zvýší zájem o váš byt či rodinný dům a umožní pronajmout ho za lepší cenu, proto si na pořízení reprezentativních snímků dejte záležet. V tomto článku vám poskytneme rady, jak vaši nemovitost nafotit tak, aby zaujala co nejvíce zájemců.

Na co nezapomenout při focení domu nebo bytu

Fotografie, které zájemce o bydlení rozhodně upoutají, vytvoříte při znalosti pravidel profesionální přípravy a focení interiéru nemovitosti před pronájmem (označovaná též jako home staging). Tímto způsobem zvednete cenu i o 10%, avšak nemusíte být zkušený fotograf, neboť zásadní z nich vám nyní prozradíme.


Tip!
Po nafocení nemovitosti můžete inzerát vložit k nám na Bezrealitky.  

1) Úklid a výzdoba

Do posledního smítka uklizená nemovitost je pouze začátkem celé „operace“. Základní vybavení (jako velké elektrospotřebiče) ponechte na místě, osobní věci nemilosrdně odstraňte a příjemnou atmosféru dolaďte např. čerstvou květinou. V interiéru podobném hotelovému pokoji si potenciální nájemník lépe vytvoří představu vlastního bydlení.

2) Focení a kvantita

Fotografií vytvořte co nejvíce. Projděte všechny části bytu (domu) včetně sociálního a technického zázemí i okolí a vyfoťte je. V každé místnosti se snažte najít co nejlepší úhel, aby místnost co nejvíce vynikla. Při větším množství snímků máte do prezentace z čeho vybírat a méně kvalitní můžete bez okolků smazat. Nezapomínejte, že zájemci o bydlení chtějí vidět maximum detailů ještě před prohlídkou!

3) Náhledová fotografie

Úvodní fotka vašeho inzerátu (objevuje se i v náhledech inzerátů) by měla být ta „nej“, ukazovat, čím je právě vaše nemovitost jedinečná a lákat k  její prohlídce. Nezáleží úplně na tom, jedná-li se o parádní kuchyňskou linku, velký dětský pokoj či novou fasádu.

4) Technika focení interiéru

Hrst tipů k vlastnímu focení:

  1. Vždy raději používejte digitální zrcadlovku než mobilní telefon.
  2. Čím více světla (klidně rozsviťte i přes den), tím lépe, ale vždy v zádech.
  3. Nefoťte proti zrcadlům, sklům a jiným lesklým plochám.
  4. Více prostoru a v lepší kvalitě zachytíte při záběrech na šířku, které pak také lépe upravíte.
  5. Místo jednoho snímku celého pokoje raději udělejte více fotek jeho jednotlivých částí.
  6. Rohy místnosti navozují dojem vzdušnosti a prostoru.

5) Úprava fotografií

Určitě neuděláte chybu, když vzhled fotky podle svých možností doladíte v grafickém editoru. Někdy stačí pouze upravit barvy, zaostřit či přidat jas, jindy se hodí doplnit nějaký zajímavý filtr. Na druhou stranu to s úpravami nepřehánějte a dbejte na vyváženost a vkusnost.

6) Půdorys

Na profesionální úroveň váš inzerát povýší půdorys nemovitosti, který přidáte na závěr fotogalerie. Můžete ho vytvořit sami (např. v počítači) a zahrnout do něj i označení nosných zdí a případný pozemek u domu.

7) Virtuální prohlídka

Vaši inzerci můžete vylepšit pomocí virtuální prohlídky, kdy prohlídka přiláká daleko více zájemců a případní zájemci budou mít možnost nahlédnout do vaší nemovitosti z pohodlí svého domova ještě před samotnou prohlídkou. Virtuální prohlídka ušetří čas nejen zájemcům, ale i vám, protože zaujme pouze vážné zájemce!


Tip!
Pokud byste si s nabídkou vašeho pronájmu nevěděli rady, tak můžete vyzkoušet službu Tvůj Správce, kdy se o pronájem vaší nemovitosti postaráme za vás!

  Chcete se dozvědět, co vše by měl obsahovat inzerát s nabídkou pronájmu nemovitosti? Přečtěte si 2. díl – Jak vložit inzerát (2. díl)