Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Monitor přímého trhu s nemovitostmi – 3. čtvrtletí 2020

Teprve ve třetím kvartálu se na realitním trhu naplno projevily dopady první vlny koronaviru. I díky tomu je možné identifikovat trendy, které se pravděpodobně budou projevovat v následujících měsících.


Lucie Starovičová
Lucie Starovičová5. 11. 2020 | Doba čtení: 14 minut

Efekty koronaviru: Nájem v Praze i ceny za byty klesají, v Brně naopak rostou

Teprve ve třetím kvartálu se na realitním trhu naplno projevily dopady první vlny koronaviru. I díky tomu je možné identifikovat trendy, které se pravděpodobně budou projevovat v následujících měsících. Z nich vyplývá, že pokračuje přesun Čechů do nájmů, klesají prodeje nemovitostí, pražské byty zastavily růst a mírně zlevňují, naopak v regionech nepřestávají zdražovat. To výrazně brzdí proud Pražanů mířících za hranice města. Údaje přinesl Monitor přímého přímého prodeje a pronájmu nemovitostí, vycházející z dat realitní služby Bezrealitky. Podle jejích představitelů může pandemie dlouhodobě zlevnit bydlení ve velkých městech.



Asi nejsledovanější parametr – cena bytů – v Praze poprvé po více než dvou letech začíná klesat. Nejedná se však o pokles výrazný, ceny se vrátily na konec roku 2019. Metr čtvereční pražského bytu tak vyjde na 92 tisíc korun. Oproti tomu takřka ve všech ostatních krajích ceny bytů naopak rostly. Ve Středočeském o 9 % kvartálně a 16 % meziročně na 55,8 tisíc korun za metr čtvereční, v Jihomoravském o 8 % kvartálně a 19 % meziročně na 65 797 Kč za metr čtvereční, v Moravskoslezském pak kvartálně o 6 % (avšak při 1% poklesu meziročně) na 28 888 Kč za metr čtvereční.

Přes Bezrealitky se za třetí kvartál pronajalo přes 12 tisíc bytů, tedy zhruba o třetinu více než před rokem. Chuť – anebo nutnost – Čechů se stěhovat do nájmů tedy nepolevila ani přes letní měsíce. Průměrný nájem v Praze klesl na cenu 273 korun na metr čtvereční, což je nejméně za poslední roky. V regionech pak ceny nájemního bydlení opět rostou – například v Brně a Jihomoravském kraji jsou nyní pronájmy s cenou 231 korun za metr čtvereční naopak historicky nejdražší. Po takřka celém Česku je zájem především o střední a malé byty – pronájmy velkých bytů od 3+1 výše se v Praze propadly za poslední kvartál o 72 %, v rámci celého Česka pak o 55 % kvartálně a 40 % meziročně.

Nastává tak paradoxní situace – zatímco ceny v Praze se propadají nebo stagnují, v Brně naopak rostou. Ceny v Praze dlouhodobě určuje globální poptávka – turisté, manažeři nebo investoři – a ta nyní stagnuje. Oproti tomu zájem o bydlení v Brně mají především Češi a Slováci, a ten neutuchá. Brno se navíc stále častěji stává útočištěm i pro Čechy odcházející z Prahy kvůli drahému bydlení a to je trend, který bude spíše sílit.Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky

Díky dostupnějším nájmům i nadále obecně klesá chuť kupovat rezidenční nemovitosti, meziročně zhruba o 14 %. Podle odhadů stojí za propadem jak investoři ze zahraničí, tak pád krátkodobých pronájmů v Praze. Češi však o to více investují do rekreačních objektů a v posledních měsících i nově se rodícího segmentu „druhých domovů“. Jen přes Bezrealitky se od jarní krize prodaly chaty a chalupy za více než miliardu korun, v případě druhých domovů se podle odhadů jedná o částku kolem 750 milionů korun.