Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Nedosáhli jste na hypotéku pro mladé? Máme pro vás řešení

Všeobecné zdražování, inflace i zásahy České národní banky do úrokových sazeb zahýbaly v současné době s bydlením víc než kdy dřív. Na hypotéku dosáhne stále méně zájemců, přestože se jedná o nejsnadnější způsob financování vlastního bydlení. Sen o vlastním bytě se vzdaluje nejen mladé generaci Čechů. Poslední roky tento trend trápí v podstatě celou Evropu. A je logické, že pro dnešní třicátníky je to pochopitelně velké téma. Celých 80% z nich si například myslí, že je pro ně bydlení hůře dostupné než pro generaci jejich rodičů.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová22. 7. 2022 | Doba čtení: 5 minut

Proč jsme se spojili s Ownest?

Ačkoliv by někteří mohli namítnout, že v zahraničí se v nájmu bydlí častěji než u nás, byla by chyba vlastnictví bytu vnímat jako český rozmar. Zahraniční zkušenost ukazuje, že právě mladá generace je důležitým elementem pro udržení městských komunit a zachování pestrosti obyvatel, což je klíčové pro budoucí kvalitní rozvoj metropolí. 

A proto jsme se spojili se společností Ownest a rozhodli se pro vás vlastní bydlení udělat dostupnější. V rámci naší služby Můj první byt si hypotéku prostě odložíte. Byt za vás koupí společnost Ownest a vy budete platit nájem a spořit. Za pár let tak budete mít naspořený základ pro hypotéku a byt si budete moci koupit do svého vlastnictví. Tento tzv. „Rent-to-Own“ se už používá například v Anglii, Austrálii nebo USA. Je to v podstatě takový odrazový můstek k hypotéce

Bydlíte v nájmu, ale přesto už ve vlastním 

Funguje to jednoduše. Vy si vyberete byt a Ownest ho za vás koupí. Během pěti let budete mít dostatek času našetřit na jeho financování běžnou hypotékou. Do té doby máte na byt plné předkupní právo a bydlíte v něm jako nájemník za tržní nájemné. Navíc bez stresu z toho, že vám majitel nemovitosti vypoví nájem, protože potřebuje do bytu nastěhovat někoho z příbuzenstva.  

A v čem tkví největší kouzlo služby Můj první byt? Rychleji a snadněji dosáhnete na nemovitosti, které byste si jinak mohli pořídit až za půl dekády. A to je hodně dlouhá doba, kdy se může z asistentky stát úspěšná manažerka nebo z IT juniora vedoucí celého týmu.  

Podívejme se na konkrétní příklad: 

Příklad, jak na bydlení s Ownest

Za stejné měsíční náklady, které by vám nyní pokrývala hypotéka, si budete mít možnost s Ownestem pořídit až o 2/3 hodnotnější nemovitost. V praxi to znamená, že dosáhnete buď na větší byt, lepší dispozici nebo třeba lokalitu. A to se vyplatí. Nebudete muset kupovat garsonku, když víte, že za dva roky budete potřebovat pokoj navíc pro své ratolesti. Pokud bychom pak porovnávali výši měsíčních splátek u totožného bytu v případě hypotéky nebo Ownestu, vychází Ownest v měsíční splátce (zahrnující nájemné a odkládání peněz na budoucí hypotéku) o čtvrtinu výhodněji.

Cesta k hypotéce bez rizik a s jasnými pravidly

Hodně jsme přemýšleli také nad tím, jak pro vás službu udělat co nejdostupnější a zároveň dokázali pokrýt maximum rizik, které s sebou model přináší. Stanovili jsme tedy vstupní poplatek ve výši 1,5% z hodnoty vybrané nemovitosti. Ten pokryje veškerou administrativu spojenou s jejím pořízením. A to je v podstatě vše, co pro pořízení bytu s  Ownestem potřebujete. Oproti 10, resp. 20% z hodnoty nemovitosti, kterou musí mít zájemce o hypotéku v hotovosti, by tento poplatek neměl vytvářet zásadní bariéru.

Pro mladé Čechy na začátku jejich velké životní cesty přinášíme efektivní pomoc s bydlením. Bez stresu z nezaplacené hypotéky, kterou si vzali příliš brzy, i nejistoty z refinancování a toho, jak se situace na realitním trhu vyvine. Navíc jsme féroví. Takže pokud celé společné snažení nedopadne, neprodělají v podstatě nic – bude to prostě jako by žili za dobrou cenu pět let v nájmu.Jan Škrabánek, šéf Bezrealitky 

Férové chování je na prvním místě

Féroví jsme byli i v případě nájemních podmínek. Smluvně se zavazujeme, že nájem budeme zvyšovat pouze o 2,5% měsíčně. Což je oproti běžným tržním nájmům s inflační doložkou více než atraktivní. O byt se navíc budeme starat pomocí služby Tvůj Správce, takže veškeré starosti například s většími opravami dokážeme řešit za vás. 

Cena bytu je u Ownestu určená jako fixní a ročně se zvyšuje o 5,75%. Nicméně kupovat budeme především takové nemovitosti, které mají největší šanci na vyšší zhodnocení. A vzhledem k tomu, že posledních pět let rostly ceny nemovitostí v podstatě plošně každý rok v rozmezí 10 – 20%, je i takto nastavené zhodnocení win-win. Stačí se podívat na graf níže. 

Navíc se můžete spolehnout na naše odborníky, kteří vám poradí už při samotném výběru nemovitosti. Odpadnou vám starosti, zda je byt v technickém pořádku a díky tomu, že Ownest kupuje za „hotové“ a má tedy možnost vyjednávat, máte jistotu té nejlepší ceny.  No a pokud nebudete spokojeni, nebo klesnou ceny a najdete výhodnější nabídku, není problém od služby odstoupit. Z programu můžete odejít s naspořenými prostředky, které jste měli na hypotéku, poníženými o 1,5% jako poplatek za odstoupení. 

Lepší vyjednávací pozice u majitelů 

Nákup bytu v rámci programu “Můj první byt” navíc přináší vyšší šanci na získání vysněné nemovitosti. I přes citelné ochlazení poptávky stále nejsou výjimečné případy, kdy se majitel rozhoduje mezi desítkami zájemců. A přednost dává v naprosté většině případů těm, kteří dokáží nemovitost uhradit v hotovosti. Což Ownest spolu s Bezrealitky může nabídnout. 

Bude tedy platit, že v rámci programu “Můj první byt” dostaneme naše klienty nejblíže k těm nejzajímavějším nemovitostem, jak to jen půjde. Pokud nemovitost splní naše požadavky, jsme schopni složit kompletní cenu na účet majitele do 48 hodin,” zakončuje Jan Škrabánek.

Tak co? Jdete do toho?