Zdá se, že došlo k problému s připojením nebo na serveru dochází k údržbě. Funkce webu může být omezena.

Proč je výhodné nyní koupit nemovitost?

Hypoteční sazby i inflace jsou na vrcholu a sen o vlastním bydlení se vám pomalu rozplývá. Známý vám tvrdí, že vzít si hypotéku je nyní bláznovství. A vy přemýšlíte, zda investici do nemovitosti raději o pár let neodložit. Proč to nemusí být moudré rozhodnutí? V následujícím textu vám nabídneme odpovědi.


Nikola Sychrová
Nikola Sychrová1. 12. 2022 | Doba čtení: 8 minut

Obsah

    Hypoteční sazby i inflace jsou na vrcholu a sen o vlastním bydlení se vám pomalu rozplývá. Známý vám tvrdí, že vzít si hypotéku je nyní bláznovství. A vy přemýšlíte, zda investici do nemovitosti raději o pár let neodložit. Proč to nemusí být moudré rozhodnutí? V následujícím textu vám nabídneme odpovědi.

    Cena nemovitostí klesá 

    Pokud přemýšlíte o koupi nemovitosti, aktuálně vám hrají do karet klesající ceny. Podle posledních dat se v některých krajích ceny domů a bytů propadly dokonce o celých 12 měsíců zpět a smazaly tak nárůst z posledního roku. Ceny si drží především nové byty v centrech velkých měst nebo developerské projekty, u nichž investoři nechtějí jít dolů s cenou.


    Tip!
    Jak se vyvíjely ceny nemovitostí v jednotlivých krajích za poslední tři měsíce a co můžeme na realitním trhu ještě očekávat, jsme podrobně popsali v našem článku Ceny domů a bytů jedou z kopce. Kdo otálí se zlevněním, prodělá.  

    Pořízení vlastního bydlení je dlouhodobá investice 

    Rozhodli jste se počkat dva tři roky, až se zlepší ekonomická situace? Trh na vás určitě čekat nebude. Při investici je nutné mít na zřeteli dvě věci – cenu nemovitosti a hypoteční sazbu. Nyní zaplatíte sice více za hypotéku, ceny nemovitostí máte ale dole. Po překonání ekonomické krize to bude naopak. Trh se stabilizuje, hypotéky sníží, nahoru tím ale půjde kupní síla a s ní i ceny nemovitostí. Co tedy ušetříte na hypotéce, doplatíte v budoucnu na ceně nemovitosti.

    Na koupi nemovitosti je nutné se dívat z dlouhodobého pohledu. A to nejsou ani dva, ani čtyři roky, jak si někteří zájemci myslí. Pokud je pro vás vlastní bydlení prioritou, vyberte si byt podle svých představ a využijte toho, že majitelé nyní budou ochotni jít s cenou dolů.Jan Škrabánek, šéf Bezrealitky

    Orientovat se pouze podle hypotéky se nevyplatí 

    Klíčem, jak vyřešit ne zrovna příznivé podmínky při sjednání hypotéky, je zařízení krátkodobé fixace. Tím si v budoucnu, reálně třeba už za 1–5 let (záleží na vás), zajistíte přepočítání hypoteční sazby podle aktuálních, a s největší pravděpodobností lepších podmínek. Díky tomu budete mít nemovitost za ceny v době, kdy se držely na minimu, a refinancováním zároveň příznivou hypoteční sazbu.  

    Na kolik vás dnes vyjdou měsíční splátky, si snadno můžete spočítat u nás na Bezrealitky v Hypoteční kalkulačce. Budoucí splátku navíc vidíte i u každého inzerátu, takže můžete ihned posoudit, zda je konkrétní nemovitost ve vašich finančních možnostech

    Co se děje, když čekáte 

    Při rozhodování se určitě nevyhnete srovnávání statistik a čísel. Ta ale vždy komentují minulost. A odhadované výhledy nikdy nelze brát stoprocentně. Zatímco řada lidí kvůli vyšším hypotečním sazbám čeká, jiní aktuálně nakupují za nižší ceny. Dobrou zprávou pro vyčkávající je, že v příštím roce končí velké části domácností pětileté fixace, přičemž nové sazby budou nad jejich možnosti a nabídka se tak s velkou pravděpodobností rozšíří o další nemovitosti. 

    Vyplatí se tedy aktuálně investovat do nemovitosti? Odpověď je jednoduchá. Ano.